Selecteer een pagina

Ben je klaar om je eigen baas te zijn en de spannende wereld van het zzp’er zijn te betreden? Stap in mijn wereld van freelance avonturen.  In deze blog neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het worden van een freelancer en deel ik met jou de voordelen die ik heb ervaren. Van het nastreven van mijn passies tot het bepalen van mijn eigen werkschema, freelancen heeft mijn leven op vele manieren verrijkt. Dus, als je wilt ontdekken waarom het leven als freelancer zo geweldig is en hoe het jouw carrière kan transformeren, blijf dan zeker lezen!

Deze blog is in samenwerking gemaakt met Sales Marketing Group. Benieuwd wie dat zijn en wat zij doen? Check hier hun site via https://www.salesmarketinggroup.nl/ 

 

‘’Just do it. Wat heb je nou echt te verliezen?’’

‘’Precies! Wat heb je nou echt te verliezen? ’’Joyce de Jong, freelance B2B Marketing en Communicatieprofessional stelde zichzelf deze vraag voordat zij met freelancen begon. Graag deelt zij wat freelancen voor haar betekent en hoe zij tegen deze gedachte aankijkt.

Gat in de markt

Het freelancen is iets waar elke zelfstandige anders tegenaan kijkt. Voor Joyce begon het werk als interimmer* bij het aanbieden van haar oplossing voor het tekort op de markt. Toen zij vervolgstappen moest maken na het eindigen van haar laatste baan in loondienst, koos ze bewust niet voor een volgende vaste aanstelling. Voor haar was dat moment de perfecte gelegenheid om in te spelen op het arbeidstekort dat zij ervaarde:

”Het merendeel van mijn leven heb ik in loondienst gewerkt. Op het moment dat mijn laatstgenoten vaste aanstelling zou eindigen moest ik natuurlijk de keuze maken over wat ik verder zou gaan doen. Ik merkte dat er in de markt handen tekort waren aan marketing en communicatie experts. Juist ook voor kortere periodes of projecten. Ik koos daarom voor een sprong in het diepe.

Ik was voorheen namelijk nooit echt bewust bezig met het aanbieden van mijn diensten als zelfstandige. Deze gedachte speelde pas de laatste twee maanden. Zoals de meeste ga je denken ‘ik wil beter, ik wil meer’. De echte vraag op dat moment was ‘wat wil ik precies?’ Dat was voor mij het moment waarop de kansen binnen de markt begonnen op te vallen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Zo natuurlijk als persoonlijke ontwikkeling

Het freelancen was voor Joyce iets heel natuurlijks. Zij omschrijft de ontwikkelingsfase met volle overtuiging: “Op dit moment ben ik ruim anderhalf jaar expert bij Sales Marketing Group. Ik begon mijn freelance carrière zelfstandig. Zoals menig freelancer wilde ik op een gegeven moment mijzelf en mijn skills ontwikkelen, maar ik wist niet per se hoe ik dat moest aanpakken. In de eerste jaren van het freelancen was ik hier namelijk totaal niet mee bezig, maar meer met mijzelf, het opzetten van een goede basis én het werven van opdrachten en opdrachtgevers. Toen de tijd rijp was kon ik binnen SMG hier meer richting aangeven.

Af en toe vergeet ik dat je niet per se jezelf continue hoeft blijven te ontwikkelen door middel van reguliere educatie. Je doet juist veel ervaring op door het samenwerken met verschillende bedrijven, culturen en mensen. Het freelancen zelf heeft namelijk een hele menselijke manier van ontwikkelen. Je leert namelijk hoe je beter met mensen en situaties om moet gaan, hoe situaties beter in te schatten enzovoort.

Jezelf als toegevoegde waarde

Als freelancer word je geselecteerd vanwege jouw ervaring en toegevoegde waarde aan de organisatie. “Omdat jouw meerwaarde iets betekent, wordt er binnen het bedrijf verwacht dat je zelfstandig te werk gaat en daarbij jouw kennis deelt met anderen. Om deze reden kun je al verschil maken. Juist wanneer je kort op een opdracht zit, maak je veel impact met jouw kennis omdat deze ter harte genomen wordt. Men weet immers dat je maar voor een bepaald tijdsbestek aanwezig bent. Je bent als freelancer dus echt een verlengstuk van de organisatie.”, aldus Joyce.

Keuzevrijheid

Niet alleen het zelfstandig te werk gaan en jouw meerwaarde zijn belangrijke aspecten van het freelancen. Je krijgt namelijk ook de vrijheid om jouw eigen keuzes te maken op carrière gebied. Volgens Joyce is dat dan ook echt iets moois dat een enkeling vaak vergeet: “De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het belangrijk is om dingen te doen waar ik energie uithaal. In mijn geval is dat onder andere het organiseren van een evenement of het verder leiden van een niet afgerond project. Ik ben een echte generalist oftewel een echte duizendpoot. Er is voor mij dus altijd genoeg werk beschikbaar. Hierdoor heb ik voor mijzelf dan ook de luxe opgebouwd om voldoende keuzevrijheid te hebben als het aankomt op nieuwe opdrachten en opdrachtgevers aannemen.

Dit heb ik weten te bereiken door de juiste keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Hierbij heb ik de focus gelegd op mijn tienen en eigen kracht. En dat kan ik nu – in het voordeel van de opdrachtgever en mijzelf – nog bewuster doen. Hierdoor heb ik ook het privilege om ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten waar ik geen energie uithaal of die niet aansluiten op de verwachtingen. En ‘nee’ zeggen is dan ook niet erg. Je mag namelijk wel echt staan voor jouw eigen kwaliteiten en visie, en juist op deze manier jezelf ook profileren.”

En daar was Sales Marketing Group

Zelfstandig freelancen deed de duizendpoot Joyce al een hele lange tijd voordat zij besloot aan te sluiten bij SMG. Wat haar over de streep trok is waar menig stopt met actief denken, namelijk de ‘waarom eigenlijk niet?’. Zij legt haar keuze voor SMG als volgt uit: “Zoals de meeste ben ik benaderd door Dolf. Het duurde wel een tijdje voordat ik mij aansloot bij de groep, maar wat had ik nou echt te verliezen? Ik heb tijdens deze ‘denk’ periode ook een SMG-evenement bezocht waar ik echt meerwaarde uithaalde. Toen besloot ik het om het gewoon te doen!”

Naast een netwerk vol met collega-freelancers heeft SMG juist bijgedragen aan de ontwikkeling waar Joyce naar op zoek was: een handvat om actief te kunnen ontwikkelen op de juiste gebieden.

Voor beginnende freelancers

Aan beginnende freelancers wil Joyce ook graag hetzelfde meegeven. “Zoals de rest ook zegt: leg de focus op waar jij energie van krijgt. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat dit daadwerkelijk a recipe for success is. Het focussen op jouw kwaliteiten, daar haal jij je kracht uit.’’

Wat wij als mens ook vaak doen is te lang in plannen en ideeën blijven hangen. Just do it. Ga er gewoon voor. Natuurlijk ben je bang, het is logisch dat het eng en spannend is, maar houdt dit je echt tegen? Er zijn altijd genoeg redenen om iets niet te doen; maar ook om het wél te doen.

Het is goed om te weten dat het wel weer goed komt. Wees niet bang dat je even geen klussen hebt, want misschien is het wel eventjes lekker om niet bezig te zijn met werk en verdien je die rust dan ook gewoon.

Zorg dat je overal van geniet. Iedereen werkt hard, freelancer of niet. Het is dus prima om af en toe even tot adem te komen. Die flexibiliteit heb je als freelancer. En ja, het is supermooi om lekker factuurtjes te blijven sturen elke maand, maar het is ook heel fijn om ervan te mogen genieten. De meest leuke momenten zijn vaak de niet geplande momenten, dus work hard, play hard.”

Heb ik je geïnspireerd en wil je meer weten? Of ben je nu op zoek naar een marketing communicatieprofessional? Neem dan vooral even contact met mij op via joyce.dejong@customersconnect.nl of via 0624845440.

* Een interim vult een functie tijdelijk. De werkperiode heeft hierbij een langere termijn dan bij het freelancen.

Pin It on Pinterest

Share This